Dieta câștigătoare, o dietă green ;)

În ton cu postarea green de zilele trecute, voi publica primul meu guest post 😉 Drum rolls… it’s hubby’s. ❤ A ținut el morțiș să-și dea cu părerea, motiv pentru care a citit cartea într-o zi. Deh, acum, pot eu să nu-i fac pe plac?! Here it goes…

DSC_0015.JPG

Novak Djokovic este unul dintre sportivii care realmente mă inspiră.

Mă regăsesc în tenacitatea sa, dorința de a câștiga și de a fi primul în ceea ce face. De asemenea, îl admir pentru simțul umorului și pentru naturalețea comportamentului în timpul turneelor de tenis, fiind un tip care-și atrage ușor publicul de partea lui.

Am răsfoit de curând cartea Dieta câștigătoare, în care este relatat secretul ce a stat la baza reușitei sale, la explozia sa, la câștigarea celui mai prestigios turneu de tenis, Wimbledon-ul, și în final, la a ajunge numărul 1 mondial.

Povestește Nole despre faptul că provine dintr-o familie care avea o pizzerie în Belgrad, că este cel mai mare dintre cei trei frați Djokovic și că Serbia (fosta Yugoslavie) a fost o țară greu încercată de război, de conflicte armate, o țară fără tradiție în tenis și fără a fi propice dezvoltării unor astfel de talente.

Cu toate acestea, norocul lui Novak a fost deschiderea unei academii de tenis, cu terenuri de iarbă, în apropierea loculul unde-și petrecea vacanțele de vară împreună cu familia sa, într-o stațiune montană din Serbia.

A fost repede remarcat de antrenoarea clubului, cea care a antrenat-o și pe Monica Seles,  și care a văzut în el un real talent. Se pare că nu s-a înșelat.

Prima finală din carieră în circuitul ATP a fost la Croația Open 2006, împotriva favoritului Stan Wawrinka. Djokovic nu a făcut față presiunii, resimțind durere, apoi prăbușindu-se pe teren. Se pare că nu ar fi fost prima dată când i s-ar fi întâmplat asta, specialiștii vorbind despre o alergie, de care acesta ar suferi, despre o anumită formă de astm sau “cine știe ce-o fi cu băiatul ăsta”.

Aceleași dureri le-a acuzat și în cadrul Open-ului Australian din 2010, în meciul contra lui Tsonga, pe care l-a pierdut cu toate că avea sentimentul că ar fi putut să-l câștige lejer.

Așa că Nole a decis că e momentul să schimbe ceva la stilul său de viață.

După multe cercetări, analize și teste, Novak a decis să elimine din alimentația sa glutenul, proteină care se regăsește în grâu. Din păcate, multe persoane au o problemă cu toleranța la gluten, proteina regăsindu-se în multe alimente precum pâinea, pastele, biscuiții și alte produse destul de comune în alimentația de zi cu zi.

O dată cu această schimbare, Novak a decis să renunțe la zahăr și la produsele lactate. Astfel că a slăbit rapid 5 kilograme, dar a început să se simtă mult mai puternic, mai stăpân pe situațiile ivite, iar ceața care-i umplea capul în momentele dificile, a dispărut, reușind în acel an să-și atingă toate obiectivele, culminând cu câștigarea Wimbledon-ului.

Ce m-a atras din meniul campionului este modul cum acesta își organizează mesele, începând ziua cu un pahar de apă, câteva exerciții, 2 linguri de miere, o mică pauză și abia apoi Power Bowl Muesli (un amestec de migdale, nuci, arahide, fulgi de ovăz, semințe de floarea soarelui și de dovleac, banane, fructe de pădure, lapte de migdale sau de orez).

Dieta lui Novak este foarte simplă și include legume, fasole, carne albă, pește, paste fără gluten, migdale, humus, fructe, smoothie-uri. Majoritatea alimentelor sunt naturale, nicidecum procesate, zahărul, de care corpul lui are nevoie, fiind extras din fructe și miere (fructoza).

Am extras regulile pe care le-a instituit și care cred că ar putea să mă inspire:

  1. mănâncă încet și conștient că faci asta;
  2. oferă-i organismului instrucțiuni clare;
  3. rămâi pozitiv;
  4. alege calitatea, nu cantitatea.

Tot el ne îndeamnă să renunțăm la gluten măcar pentru 14 zile și să observăm diferența.

Cartea este ușor de citit (o găsiți aici), răsfoindu-o veți descoperi mult mai multe lucruri interesante despre importanța somnului, despre tipuri de antrenamente fizice, despre meditație, yoga și altele, inclusiv rețete care compun farfuria campionului (capitolul 8).

Reclame

2 gânduri despre „Dieta câștigătoare, o dietă green ;)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s