Tort pralină ;)

-'Tortul pralina rocks- (2).jpg

Dacă ai jumătate de zi la dispoziție, te provoc să pregătești nebunia asta de tort, să-i zicem tort pralină. De sărbători, i-am răsfățat pe ai mei cu rețeta asta. Hihihi… toți au cerut și a doua porție.

So, dacă ai chef de un maraton dulce, hai la treabă!

Dar mai întâi, vreo două-trei indicații scenice:

  • fă cumva să ai la îndemână toate ingredientele, bolurile, vasele, tăvile;
  • trimite-i la plimbare 😉 ;
  • nu te mai gândi la câte ai de făcut, just dă-i bătaie;
  • straturile le așezi în ordinea de mai jos într-o tavă cu diametrul de 26 cm.

Heirup!

Reteta.jpg

Blat de cioco fără făină

Mixezi 90 gr. de unt la temperatura camerei împreună cu 40 gr. zahăr pudră și 8 gr. de cacao. Apoi adaugi și 75 gr. de cioco neagră topită, un ou, 3 gălbenușuri și o lingură de rom, exact în ordinea asta. Separat, pregătești o bezea șmecheră din 5 albușuri cu un praf de sare și 60 gr. de zahăr pudră. Încorporezi bezeaua în cioco, cu grijă, după care la cuptor (180°) timp de 20 minute.

Strat crocant

Amesteci 100 gr. de cioco albă topită cu 50 gr. de fulgi de porumb ușor zdrobiți.

Mousse de cioco neagră

Pui la fiert 50 gr. zahăr brun cu 100 ml. de apă timp de 15 minute. Când cele 15 minute au expirat, iei vasul de pe foc și mai adaugi 26 gr. de unt și 60 gr. frișcă lichidă. Într-un bol de bambus (așa am avut eu la îndemână, de preferat să nu fie de plastic) fărâmițezi 170 gr. cioco neagră și torni compoziția caldă de mai sus. Apoi omogenizezi și cât timp o lași la răcit, bați 180 gr. frișcă semitare, pe care o încorporezi cu restul folosindu-te de o spatulă. Gata și mousse-ul!

Pere în sirop

Alegi 3 pere mari, le cureți de coajă, de semințe și le pui la fiert, în 600 ml. de apă,  într-un vas încăpător cu 120 gr. zahăr, sucul de la un grepfrut, coaja rasă de la o lămâie, o linguriță de scorțișoară și un pliculeț de zahăr vanilat de Bourbon. Fierbi la ele vreo 20 minute, apoi le lași să se răcească în sirop și te apuci de…

Mousse cu pralină de nuci și migdale (ar fi trebuit să fie alune, dar asta am găsit eu prin cămară :D)

Pentru început, lași la înmuiat în 30 ml. de apă doar 5 gr. de gelatină. Next, topești 60 gr. de zahăr brun (din nou, trebuia zahăr de pralină, dar unde să găsesc eu așa ceva :O ), peste care arunci 60 gr. de nuci și migdale. Le lași puțin în zahărul ăla, le scoți pe o hârtie de copt, le toci mărunt și le dai deoparte. Acum e acum! Îți pregătești baia de aburi (știi tu cum, un vas mai mic într-unul mai mare plin cu apă cât să nu-ți dea pe afară 😀 ), unde mixezi 2 gălbenușuri (îți rămân de la bezeaua de mai sus) cu 13 gr. de zahăr. Separat, încălzești 60 ml. de frișcă lichidă cu 60 ml. de lapte. Când ouăle (de pe baia de aburi) capătă consistență, începi să torni, în fir subțire, laptele cu frișca. Adaugi și gelatina înmuiată, apoi topită pe baia de aburi, nucile mărunțite, 2 linguri de rom, iar la final, încorporezi totul în 220 gr. frișcă bătută semitare.

Hai și un ganache de cioco neagră

Încălzești 100 gr. de frișcă lichidă, iar când atinge punctul de fierbere adaugi 100 gr. de cioco neagră și 10 gr. de unt. Ha! Asta a fost tot!

Recipes.jpg

C’est moi, Alina! 🙂

Anunțuri

12 gânduri despre „Tort pralină ;)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s