Peach and Lemon Delight

12326008_1013578982039063_687984495_o.jpg

Lady Sugar, Spice and Everything Nice to the rescue… to the kitchen!

Să fie tort, zici?! Explozie de gusturi o să-ți servesc atunci!

M-am gândit că pentru a marca Sfântul Andrei şi ziua României era nevoie de un tort deosebit, la care să muncesc “o zi întreagă” (= hardcore) 😀 .

Reţeta originală, din conținutul căreia m-am inspirat, o găseşti aici. Am modificat-o pe ici, pe colo, m-am adaptat ingredintelor disponibile din cămara mea.

Când vine vorba de prăjiturit, îmi place să fiu organizată, punctuală. De altfel, nu am de ales când bebe Luca mişună de colo-colo şi nu-l pot scapă din ochi. 😀 So, mi-am aruncat un ochi peste reţetă şi mi-am făcut propria schemă #planuldeatac.

Iată metoda mea pentru un tort cu piersici şi lămâi reuşit:

Blatul de migdale:

#1. 80 gr. migdale – le macini cu robotul de bucătărie;

#2. 50 gr. unt – îl pui la topit;

#3. 70 gr. făină şi jumătate de pliculeţ de praf de copt – le cerni 1x sau de 2x;

#4. 50 ml. suc de portocale – storci 1 portocală;

#5. razi coaja de la jumătate de lămâie;

#6. preîncălzeşti cuptorul la 200°C;

#7. pregăteşti o tavă rotundă (diametrul de 26 cm) cu marginile detaşabile – decupezi un cerc cu acelaşi diametru din hârtia de copt;

#8. 70 gr. zahăr fin – îl freci cu coaja de lămâie #5, peste care spargi 2 ouă şi le mixezi timp de 8 minute, până își dublează volumul;

#9. puţin câte puţin, adaugi şi mixezi sucul de portocale #4, untul topit #2 (dacă respecţi paşii întocmai, vei vedea că untul se răceşte până ajungi la pasul 9);

#10. încorporezi, cu un tel,  ingredintele uscate #3, dar şi migdalele măcinate #1;

#11. torni compoziţia în tavă şi la cuptor cu ea timp de 20 minute, dar nu uita să reduci temperatura la 180°C.

Bavareza de piersici:

#1. 9 gr. gelatină + 50 ml. apă rece – o laşi la înmuiat;

#2. storci o lămâie – vei folosi doar jumătate din suc;

#3. un vas cu apă la fiert pentru bain-marie;

#4. 500 gr. piersici + 50 gr. zahăr – la foc, să se înfierbânte, apoi le pasezi. Piureul poţi să-l strecori, dacă îl preferi mai fin;

#5. 75 ml. lapte + 100 ml. frişcă lichidă – la foc, să se înfierbânte;

#6. 2 gălbenuşuri + 40 gr. zahăr fin – le mixezi într-un bol în baia cu aburi timp de 3 minute;

#7. dai bolul la o parte şi adaugi laptele cu smântâna fierbinte #5, în fir subţire, apoi din nou pe baia cu aburi, amestecând continuu în cremă timp de 10 minute până se îngroașă;

#8. strecori creme anglaise, apoi o amesteci cu jumătate din gelatina dizolvată și ea în baia de aburi;

#9. restul de gelatină o încorporezi în piureul de piersici răcit;

#10. 250 ml. frișcă lichidă – mixezi frișca, dar nu până se întărește, o lași mai cremoasă;

#11.  amesteci piureul cu crema, apoi încorporezi cu grijă și frișca;

#12. torni compoziția peste blat și la frigider preț de 4 ore.

Mousse de lămâie

#1. curd de lămâie: 3 gălbenușuri, coaja rasă de la o lămâie, 40 ml. suc de lămâie, 100 gr. zahăr fin, 50 gr. unt, un vârf de cuțit de sare – într-un bol, apoi în vasul unde ai pregătit bain-marie timp de 20 minute, amestecând până se îngroașă;

#2. 7 gr. gelatină – o lași la înmuiat în 35 ml. apă rece;

#3. 2 lămâi – uneia îi razi coaja, apoi le storci pe amândouă, ar trebui să scoți cel puțin 80 ml. suc de lămâie;

#4. sucul și coaja de lămâie #3 – la foc, să se înfierbânte, apoi iei sucul de pe foc, îl acoperi și îl lași să infuzeze până ajunge la temperatura camerei;

#5. 100 gr. zahăr + 45 ml. apă – la foc, să se înfierbânte;

#6. 2 albușuri – le bați spumă tare;

#7. torni în fir subțire siropul #5 peste bezea, continuând să mixezi;

#8. gelatina dizolvată în baia de aburi o amesteci cu 2 linguri de bezea, apoi cu restul compoziției;

#9. strecori sucul de lămâie #4 și îl adaugi peste curd;

#10. 250 ml. frișcă lichidă – o mixezi, dar nu până se întărește, o lași mai cremoasă;

#11.  amesteci curdul cu bezeaua, apoi încorporezi cu grijă și frișca;

#12. torni jumătate din compoziție peste bavareza de piersici și la frigider preț de jumătate de oră (dacă nu ai timp și pentru decorat, torni toată compoziția);

#13. folosindu-te de un poș, decorezi tortul după cum își dictează imaginația + câteva felii de lămâie sau piersici caramelizate.

Ce zici, te încumeți?

C’est moi, Alina! 🙂

Anunțuri

16 gânduri despre „Peach and Lemon Delight

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s